Saturday, November 26, 2011

Ja projekt jätkub :)

Ja projekt jätkub :)
Eesmärk peab inimesel elus olema. Pealegi minu armas seebikarp on nii vana ja väsinud ning kahjuk ei tee enam seda mida mina tahan, et ta teeks.
Järelikult ongi aeg muretseda midagi uut.

Ja sellest siis nüüd ka minu uus projekt jätkub ja jätkub :)
Nüüd te siis kõik teate, mida mulle kinkida sünnipäevaks, jõuludeks ja muu abi lihtsalt sobib ka:)

Kõll kõll, kes soovib purki täita??? Kätemeri, kätemeri.... :P

Wednesday, November 23, 2011

Viies kolonn

"Viies kolonn" Eesti Draamateater

Rohkem infot Draamateatri kodulehelt.

Lavastaja Ingo Normet
Kunstnik Liina Unt
Tõlkinud Peeter Sauter

Osades: Raimo Pass, Merle Palmiste, Marta Laan, Maria Klenskaja, Martin Veinmann, Sulev Teppart (külalisena), Taavi Taavi Teplenkov, Tõnu Kark, Mari Lill, Tõnu Aeplenkov, Hendrik Toompere jr jr, Mihkel Kabel, Roland Laos.

See on eksimatult Hemingway: traagiliselt, naljakalt ja kirglikult põimuvad spiooni- ja armastuslugu, mis leiab aset 1937 aastal Hispaania kodusõja ajal Madridis. Mõiste „viies kolonn“ on pärit sellest ajast: Madridi suunas liikus neli Franco vägede kolonni, aga lisaks tegutses linnas fašiste toetav n-ö viies kolonn, mis aitas riiki kukutada seestpoolt.

Kellele ajalugu meeldib, siis soovitan vaatama minna.

Wednesday, November 16, 2011

Cake Boss TV Show

"Cake Boss" (2009-...) TLC TV Show

Minu lemmiksari viimasel ajal:)
Nad teevad ikka uskumatult ilusaid kooke. Oskaks ise ka nii hästi teha.
Tegemist on tõsielusarjaga, kus tegevus toimub Carlos Bakery's, kus tehakse imeilusaid torte, kooke ja teisi küpsetisi. Kuna tegemist on itaalia perekonnaga, siis jätkub emotsioone kõige jaoks.

Seriaali koduleht: Cake Boss Official TV show site
Link IMDB lehele: Cake Boss TV show
Link trailer: Cake Boss TV show







Juustusaiad

Ühe hea ja mõnusa supi kõrvale käivad ühed veel mõnusamad saiad.
Oma hernesupi kõrvale tegin juustusaiasid. Ülimõnusad soojad ja maitsvad.

Vaja läheb:
25 g pärmi
3 dl vett
1 sl suhkrut + 3 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
(mina kasutasin kuivpärmi)
1 tl soola
7-8 dl jahu
2 sl õli
75 g riivitud juustu
võid (määrimiseks)

Kõigepealt lisa kaussi sooja vee, millele lisasin natuke maitseks soola ja suhkrut. Vala hulka jahu ning sõtku tainast korralikult. Kõige lõpuks lisa tainale õli ning sõtku veel korraks läbi. Valmis tainale puista peale väheke jahu, kata rätikuga ning jäta tainas sooja kohta kerkima umbes pooleks tunniks.

Kerkinud tainas rulli jahusel pinnal lahti ristkülikuks. Määri peale võid ning raputa üle riivitud juustuga (jäta natuke juustu hiljem peale raputamiseks). Rulli tainas lühemast otsast rulli (nii tulevad suuremad saiad). Lõika rull noaga 2-3cm paksuseks viiluks ning aseta ahjuplaadile. Küpseta 175 kraadi juures 20 minutit, seejärel raputa üle riivjuustuga ning küpseta veel 5-7 minutit. Ahjust välja võttes pintselda saiad kergelt üle veega. Jäta rätiku alla jahtuma.

Retsepti näppasin Ragne blogist ja täiendasin vastavalt oma võimalustele :)

Rohelise herne püreesupp

Värskendav ja mõnusalt kirgas rohelise värvusega supp sellesse pimedasse aega :)

Vaja läheb:
1 pakk rohelisi külmutatud herneid
2 küüslauguküünt
1 suur sibul
1 puljongikuubik
soola
pipart
rõõska koort või kohvikoort

Pane vesi potis keema. Koori sibul ja küüslaugud. Pane küüslaugud, sibul, puljongikuubik keevasse vette. Lase sibulal ja küüslaukudel õrnalt pehmeks minna. Lisa leeme sisse külmutatud herned ja lase neil pehmeks keeda.
Kui vett on palju saanud (minul sai), siis sõelu herned, sibul ja küüslauk sõelaga puljongisegust välja. Eraldi anumas püreesta herned, sibul ja küüslauk koos osaga puljongisegust. Maitsesta koore, soola ja pipraga.

Head isu! :)

Saturday, November 12, 2011

Saiavorm

Saia ülekülluses tegin saiavormi:)

Koostisained:
1 sai
3-4 õuna
1 purk õuna/mustika/mustsõstra moosi
3 muna
5 dl piima
2 tl kaneeli
3 tl suhkrut
võid määrimiseks

Lõika sai kuubikuteks. Määri ahjuvorm võiga ja puista põhjale saiakuubikuid. Määri saiakuubikutele moos. Mina kasutasin mustsõstra moosi. Seejärel lao moosile õunaviilud, puista neile peale suhkru-kaneelisegu. Lao kiht saiakuubikuid. Kui vorm on sügav, siis võid laduda mitu kihti saiakuubikuid ja kiht õunaviile või moosi. Jätka senikaua, kuni aineid jätkub või vormi ääreni jõuad. Arvesta, et viimaseks kihiks peaks jääma saiakuubikud. Klopi lahti munad ja lisa piim. Kui kasutad moosi ja vormi suhkrut ei raputanud, lisa piimale veidi suhkrut. Kui raputasid õunte peale suhkrut ja kaneeli, ära piimale suhkrut lisa. Vala piimasegu vormi ning jälgi, et selle piir jääks ülemistest saiakuubikutest 2-3 cm allapoole. Vajadusel kalla piima juurde. Raputa peale suhkrut ja kata fooliumiga, küpseta ahjus 200° juures 40 minutit. Võta veerand tundi enne valmimist foolium pealt ära, et saiakuubikud pruunistuksid.

Retsept on võetud Toidutarest ja kohendatud natuke enda vajadustele :)

Küüslauguleivad

Kõige kiirem ja maitsvam asi, mida saab külla minnes kaasa võtta. Eile sai tehtud külakostiks jalgpalli vaatama minnes.

Koostis:
1 lieb (peen või musta leiba)
3 küüslauguküünt
oliiviõli
soola või soovi korral küüslaugusoola

Lõika leivaviilud ristküliku kujulisteks tükkideks. Puhasta ja tükelda küüslauguküüned. Pane kaussi leivaviilud, tükeldatud küüslak, oliiviõli, sool ja küüslaugusool. Lase leivatükkidel õlisegus veidi liguneda.
Laota leivaviilud ahjuplaadile.
Sõltuvalt ahjust küpseta 10-15 minutit. Minul tuli ahi kõigepealt eelkuumutada 200 kraandini. Seejärel küpsetasin korduvalt segades leivaviile pöördõhuga.

Head mõnusad ja krõbeda leivaviilud :)

Karamellised kõrvitsaküpsised

Kõige parem avastus viimasel ajal. Niiiiiii nämmad küpsised lihtsalt :)

Toorained:
150 g võid
225 g fariinsuhkrut või tumedat muscovado suhkrut
300 g keedetud ja püreestatud kõrvitsat
150 g rosinaid või 100 g hakitud valget šokolaadi
(rosinaid ei armasta, seega panin topelt valget sokolaadi)
4 kupart kardemoni, puhastatud ja purustatud (nende puudumisel panin maitse ja tunde järgi purustatud ja jahvatatud kardemoni)
1,5 tl vanillisuhkrut

340 g nisujahu
1.5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl jahvatatud kaneeli

Vahusta või suhkruga, lisa kõrvitsapüree. Sõelu teise kaussi jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur, kardemon ja kaneel, sega juurde ka šokolaaditükid. Lisa seejärel või-kõrvitsasegule. Sega hoolega. Tõsta tainas lusikaga küpsetuspaberile, jättes tainaportsude vahele piisavalt ruumi, kuna küpsised valguvad küpsedes laiali. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-18 minutit, kuni küpsised on veidi pruunistunud. Jahuta ahjuplaadil 5 minutit.

Retsept on pärit jällegi Gaili blogist.

Tuesday, November 1, 2011

Koorene lõhepasta

Koorene lõhepasta

Jagub 4-le

500g pennet või muud meelepärast pastat

300-400g lõhefileed

400ml 10% rõõska koort või vahukoort

ca 70g sulatatud juustu

jahvatatud musta pipart

soola

serveerimiseks ca 50g riivitud parmesani või laabijuustu

Keeda pastat kuni see on al dente (proovides veidi krõmpsuv). Lisa pastale koor, toorjuust ja maitsesta soola, piparaga. Lase segul veidi (1-2 minutit) keeda. Seejärel lisa lõhefilee tükid (ca 1x1cm). Hauta mõni minut, kuni lõhe on valmis.

Serveeri soojalt. Igaüks võib vastavalt oma maitsele peale riputada oma portsjonile meelepärase koguse parmesani juustu.

Raamatukuu oktoober

Kinsey W Holley - Werewolves in Love - Ready to run (2011)**

*Kodus raamaturiiulis
** E-Boooks