Friday, March 19, 2010

Alice in Wonderland

„Alice in Wonderland” (2010) Alice imedemaal, Rezissöör: Tim Burton

Alice (Mia Wasikowska) on 19-aastane neiu, kes pöördub tagasi kummalisse maailma, kuhu ta sattus esmakordselt noore tüdrukuna, kohates üle pika aja jälle oma lapsepõlvesõpru: Valget Jänest, Kiigajoni ja Käägajoni, Unihiirt, Tõuku, Irvik-Kassi, ning loomulikult Kübarseppa (Johnny Depp). Alice asub fantastilisele teekonnale, et leida oma tõeline saatus ning teha lõpp Punase Kuninganna (Helena Bonham Carter) hirmuvalitsusele ning aidata taas troonile Valge Kuninganna (Anne Hathaway).

Suurejooneline seiklusfantaasia “Alice Imedemaal” on mõtteliseks järjeks Lewis Carrolli kirjandusklassikasse kuuluvatele raamatutele “Alice Imedemaal” (1865) ning “Alice peeglitagusel maal ja mida ta seal nägi” (1871).

Seekord läksin vaatama Alici in Wonderland 3D versiooni inglise keelsena. Täiesti teadlikult kuna usk eesti tõlkekirjandusse ja ka tõlgetesse üldiselt on jäänud järjest vähemaks. Nimelt on enamus tõlkeid väga mööda ja kohutavalt halvad. Selle filmi eestikeelse tõlke kohta midagi öelda ei oska kuna näinud pole. Aga üldiselt on originaal alati parem kui tõlge. Tõlkes lihtsalt lähevad mõned asjad kaduma. Alati pole võimalik kõike edasi anda nii, nagu see originaalis on.

Millegipärast tekkis mul kogu aeg küsimsu, et kas mul on esimene osa jäänud vaatamata. Nimelt olid seal mõned meenutused ja tagasivaated, mis minu jaoks asja segakse ajasid. Filmi üldmulje jäi ka suht segaseks. Ei saanud aru miks miks Alice midagi tegi. Et ngu mina küll ei roniks mingi sügava augu äärele, et siis sealt alla kukkuda, no hello niipalju kainet mõistust võiks ju olla. Aga võimalik, et antud filmi mõte ei olegi kainelt ja loogiliselt mõelda. Njaa sellisel juhul oli kõik ilusasti segane ja ebaloogiline.

AGA kõige parem on ikka Johnny Depp ja inglise keelses versioonis ei läinud midagi kaduma. Nimelt veel üks põhjus, miks sai mindud inglise keelset versiooni vaatama oligi, et Deppi häält oleks kuulda. Ja see tegigi sellest filmistu minu jaoks vähemalt ühe vaadata filmi. Ta on tõesit nii hea nagu arvata oli.

No comments:

Post a Comment